Stadsnätsföreningen

Närheten ger styrka - så driver Dals-Ed sitt eget förvaltningsnät

När digitaliseringen ställer allt högre krav på kommunernas IT-system och behovet av egen digital infrastruktur ökar, blir tillgången till ett pålitligt nät allt viktigare. Dals-Eds kommun är en av få kommuner utan eget stadsnät som ändå valt att bygga upp en egen fiberinfrastruktur för sina verksamheter – ett så kallat förvaltningsnät. Redan för flera år sedan påbörjades arbetet med att skapa en digital infrastruktur som enbart används av exempelvis skolor, äldreboenden och socialtjänst. I en liten kommun med ett koncentrerat geografiskt område och en slimmad IT-avdelning har modellen visat sig vara mycket effektiv

Till skillnad från de flesta svenska kommuner har Dals-Ed valtatt bygga och driva ett eget förvaltningsnät, ett nätverk som enbart används av den kommunala organisationen. När intresset från privata aktörer för att bygga ut fibernätet uteblev samtidigt som det blev tydligt att kostnaden skulle bli för hög tog kommunen initiativet själva att bygga sitt eget nät. Med ett eget nät kunde kommunen säkra den digitala infrastrukturen för verksamheter som skola, äldrevård och socialtjänst, samtidigt som kommunen lade grunden för en långsiktig satsning på kommunens digitalisering. Dessutom fick kommunen kontroll över både kostnader och leveranstider.

– Att vi satsat på ett eget förvaltningsnät har visat sig vara till stor gagn för kommunen. När behoven växer och tekniken utvecklas krävs en stabil och säker infrastruktur och med kommunens förvaltningsnät har vi tryggat upp verksamheterna och rustat oss för framtidens digitala lösningar, säger Andreas Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i Dals-Ed.

NÄTET UTGÅR FRÅN kommunhuset och sträcker sig till samtliga enheter. Tack vare ett tidigt
och välfungerande samarbete med lokala entreprenörer under fiberutbyggnaden kunde kommunen etablera ett enhetligt system som täcker samtliga verksamheter. Det geografiskt begränsade området har underlättat utbyggnaden och förenklat driften, enligt Leo Orbing, IT-tekniker med fokus på nätverk och serverdrift.

– Vårt förvaltningsnät fungerar som ett förstorat hemnätverk. Eftersom våra enheter ligger nära varandra krävs bara korta sträckor fiber för varje uppkoppling. Det ger oss en hög grad av översikt och flexibilitet i hanteringen, säger Leo Orbing.

ATT SJÄLV ÄGA nätet innebär flera fördelar. Kommunen bestämmer själv vad som kopplas upp och när uppgraderingar ska ske, och behöver inte hyra fiber av externa aktörer. Det ger full insyn i både säkerhet, kapacitet och teknisk struktur.

– Det fungerar mycket väl för oss. Vi har helt egen kontroll över nätet, vilket betyder att vi själva kan välja vad vi kopplar på och hur vi konfigurerar våra enheter, säger Martin Johansson, driftledare på IT-avdelningen på kommunen.

ETT VIKTIGT VERKTYG för det pågående digitaliseringsarbetet är det digitaliseringsråd som kommunen etablerat. Det består av representanter från olika verksamhetsområden, som socialtjänst och skola, med syftet att fånga upp behov och samordna prioriteringar inom organisationen, med fokus på digitaliseringsfrågor.

– Digitaliseringsrådet fungerar som en samlingsplats för kommunens alla digitaliseringsfrågor, vilket gör att vi får en samlad bild av behoven och kan prioritera rätt när resurser ska fördelas, förklarar Martin Johansson.

NÄTET KOPPLAR UPP tjänster som trygghetslarm, passersystem, solceller och värmeanläggningar. Bland annat används det för att visa realtidsdata från solcellsanläggningar, vilket ökar transparensen och förbättrar kommunens energiförvaltning.

–Eftersom allt är uppkopplat på förvaltningsnätet gör det att vi enkelt kan följa och styra våra anläggningar på ett effektivt sätt, säger Leo Orbing.

EN VÄXANDE PRIORITET är nätets säkerhet och robusthet. Även om större cyberattacker hittills uteblivit, arbetar kommunen förebyggande med brandväggar, redundans och aktiv övervakning. Den största fysiska utmaningen har däremot varit av ett mer naturligt slag, möss som ger sig på den digitala infrastrukturen.

– Våra största driftavbrott har faktiskt orsakats av gnagare, särskilt vid reningsverket. Därför ser vi nu över hur fibern är nedgrävd och gör det mer robust och tack vare god översikt kan vi snabbt identifiera och åtgärda problemen när de uppstår, säger Martin Johansson.

MARTIN JOHANSSON SER bara positivt på vad deras egna förvaltningsnät möjliggjort och
ser ljust på framtiden.

– Tack vare nätet kan vi vara flexibla när nya behov uppstår. Om en verksamhet behöver utökat WiFi, fler accesspunkter eller nya anslutningar kan vi agera omedelbart utan att invänta externa leverantörer. Möjligheten att själva planera, genomföra och anpassa utbyggnaden efter verksamheternas skiftande behov är ovärderlig i takt med att kraven på digitalisering ökar. Det är inte bara en teknisk lösning, det är en strategisk fördel för hela kommunen, avslutar Martin Johansson.

Johanna Stavegren
Stadsnätsföreningen


Detta är en artikel från magasinet Stadsnätet nummer 2 2025.