Stadsnätsföreningen

Finet utbildar all personal i krisberedskap

2023 lanserade Stadsnätsföreningen – inom ramen för uppdraget Motståndskraft och uthållighet – en digital allmän utbildning inom krisberedskap för telekom som riktar sig till samtliga inom telekomsektorn. Många medarbetare på stadsnäten har i dagsläget genomfört utbildningen, och allt fler väljer att låta samtliga anställda gå den.

Ett av stadsnäten som valt att satsa helhjärtat på utbildningen i krisberedskap är stadsnätet i
Finspång, Finet. Här har i stort sett alla genomfört utbildningen, från projektledare till ekonomichef.

– För oss har det varit självklart att låta alla anställda gå utbildningen. Den marknadsförs som en allmänutbildning och som vi ser det är det är bra om alla har samma utgångsläge, oavsett befattning, berättar, Jakob Möller, driftchef hos Finet.

EN GEMENSAM GRUNDFÖRSTÅELSE är av yttersta vikt när det kommer till att hantera incidenter enligt Jakob Möller, och här blir personalens kunskaper a och o.

– Vi är ett ganska litet stadsnät vilket innebär att alla blir involverade på något sätt vid en incident eller krissituation. Då underlättar det om alla har samma grundförståelse, mycket för att kunna agera tidigare och på rätt sätt, fortsätter Jakob Möller.

DEN ALLMÄNNA UTBILDNINGEN krisberedskap för telekom är en bred utbildning med ett innehåll som är relevant för alla som arbetar inom telekombranschen. Här ges en introduktion till Sveriges telekomberedskap, webbutbildningar för civilt försvar, lag och rätt i krig, hur man skyddar sig mot informationspåverkan, Post- och telestyrelsens roll och ansvar för att nämna några områden.

– Det här är viktiga delar som alla som jobbar inom telekomsektorn behöver känna till, oavsett
befattning. Finet är ett bra föredöme i sammanhanget som väljer att inkludera alla anställda, säger Linda Kindberg, beredskapschef och nationell beredskapssamordnare och
ansvarig för beredskapsutbildningar hos Stadsnätsföreningen.

Carina Cohen
Detta är en artikel från magasinet Stadsnätet nummer 2 2025.