Stadsnätsföreningen

Västra Götalandsregionens kraftsamling börjar ge resultat

Västra Götalandsregionen, VGR, satsar brett på digitalisering genom den senaste tidens satsning ”Kraftsamling Digitalisering”. Kraftsamlingen fokuserar på allt från bredbandsutbyggnad och cybersäkerhet till digital inkludering och digitalisering inom offentlig sektor, såsom vård, äldreomsorg och skola. Hur ser arbetet ut framåt och vilka utmaningar finns kvar för regionen?

Västra Götalandsregionen, VGR, har under många år prioriterat digitalisering och blivit en ledande aktör inom området. För detta arbete blev de tilldelade utmärkelsen Årets Bredbandsfrämjare på Stadsnätsföreningens årskonferens tidigare i vår. Här ses digitalisering inte som en isolerad fråga utan som en del av hela den regionala utvecklingen. I utvecklingsstrategin har digitalisering prioriterats genom en särskild satsning – en kraftsamling. Arbetet leds bland annat av ett regionalt digitaliseringsråd, där många av regionens kommuner
deltar.

–Digitalisering är en kraftsamling som omfattar hela den regionala utvecklingsstrategin, inte bara näringslivet, utan även kommunerna, högskolor, föreningar och kulturverksamheter, säger Maria Larsson, sammankallande i digitaliseringsrådet för Västra Götalandsregionen och samordnare för Kraftsamling Digitalisering.

I STRATEGIN INGÅR fem prioriterade områden: näringslivets digitala transformation, digital kompetens och lärande, säker och hållbar digital infrastruktur, offentlig sektors digitala transformation och invånarnas digitala delaktighet och tillit. Ett konkret exempel är samarbetet med biblioteken i regionen, som fungerar som viktiga mötesplatser för att stötta invånare i frågor som rör digitala tjänster, källkritik och informationskunnighet, berättar Maria Larsson.

TROTS FRAMSTEG KVARSTÅR utmaningar, särskilt när det gäller jämlik tillgång och digital
kompetens. Maria Larsson betonar vikten av fortsatt samarbete med kommunerna för att stärka digitala strategier, särskilt för att nå äldre och invånare i glesbygd. Hon lyfter också behovet av robust infrastruktur och säkerhet.

– För att minska digitala klyftor måste vi nå dem som i dag står utanför det digitala, annars riskerar vi att öka ojämlikheten, säger Maria Larsson.

ERIC ÅKERLUND, LEDAMOT i digitaliseringsrådet och regional bredbandskoordinator, ansvarar för bredbandsfrågan i regionen. Bredbandsutbyggnaden är en central komponent i VGR:s digitaliseringsarbete, eftersom den säkerställer tillgång även på landsbygden och skapar hållbara, framtidssäkra nätverk. En nyckelaktör är klusterbolaget Netwest, som VGR är största delägare i tillsammans med 28 andra kommuner.

–Netwest fungerar som en central aktör för att underlätta samarbeten mellan olika aktörer. Genom att erbjuda ett gemensamt avtal minskar byråkratin och affärer görs enklare mellan lokala stadsnät, fiberföreningar och nationella kunder, vilket i sin tur kan underlätta för lokala nätägare att få lönsamhet i sina nät, säger Eric Åkerlund.

SEDAN 2011 HAR regionen haft ett eget regionalt bredbandsstöd – något som enligt Eric Åkerlund varit en avgörande faktor för regionens framgång med bredbandsutbyggnaden.

– Kommunerna spelar en nyckelroll genom att ta initiativ tillsammans med sina lokala nätägare, och som medfinansiärer. Västra Götalandsregionen står för hälften av kostnaden och kommunen för den andra hälften. På så sätt kan lokala aktörer fokusera på att ansluta hushåll och verksamheter, medan vi bygger de större strukturerna som binder ihop regionen, säger Eric Åkerlund.

REGIONEN HAR LÄNGE arbetat för att etablera ett eget 5G-nät, vilket möjliggjorts genom både regionens storlek och den interna kompetens som finns inom organisationen.

– Det är både spännande och utmanande att vi har tagit detta steg. Vi besitter stark intern kompetens och, som en stor region, har vi resurser att göra denna satsning. 5G-satsningen och det regionala bredbandsstödet är exempel på att vi är en region som vill vara i framkant och där bredbandsutbyggnad och digitalisering har stark politisk förankring, förklarar Louise Jeppsson, förtroendevald och ordförande i infrastruktur- och kollektivtrafiknämnden i regionen.

FÖR ATT DIGITALISERINGENS möjligheter ska nå hela Västra Götaland krävs samordning – inte minst mellan VGR:s egna förvaltningar och kommuner. Här spelar regionens digitaliseringsråd en nyckelroll för att samordna digitaliseringsfrågorna.

– Digitaliseringsrådet har blivit en viktig del för att skapa en helhetssyn på digitaliseringen. Genom att ha ett samarbete mellan förvaltningarna kan vi säkerställa att digitaliseringens fördelar sprids till hela befolkningen, säger Maria Larsson.

GENOM ETT STRUKTURERAT samarbete blir det lättare att skala upp lyckade initiativ och undvika dubbelarbete. Det möjliggör också ett mer samlat grepp om framtida behov, menar Louise Jeppson.

– Det finns en stark politisk enighet om att digitaliseringen är helt avgörande för regionens framtid. Regionen gör nu en aktualisering av den regionala utvecklingsstrategin, och även om digitalisering inte föreslås vara kvar som en direkt kraftsamling så kommer vi fortsatt ha fokus på digitaliserings- och bredbandsfrågor. Vi måste se till att hela samhället hänger med – inte bara de redan uppkopplade, avslutar Louise Jeppsson.

Johanna Stavegren
Stadsnätsföreningen


Detta är en artikel från magasinet Stadsnätet nummer 2 2025.