Sverige behöver fibernät som är byggda på ett robust sätt. Robust fiber är ett branschgemensamt koncept som syftar till att ge tydlig vägledning till dig som vill bygga eller upphandla robusta och driftsäkra fibernät.
Den digitala infrastruktur som byggs i dag kommer samhället att vara beroende av under en lång tid framöver. Därför måste den vara robust, driftsäker och anläggas kostnadseffektivt. Konceptet Robust fiber skapades för att hjälpa de som arbetar med att beställa, bygga eller besiktiga fibernät.
Inom ramen för Robust fiber har anvisningar tagits fram som syftar till att hjälpa vid anläggning av fiber. Anvisningarna beskriver ett antal moment inom exempelvis projektering, förläggningsmetoder i olika markförhållanden, materialval, metoder för att bygga robusta noder, samförläggning samt dokumentationsrutiner.
Konceptet arbetar också för att höja kompetensnivån om robust fiberanläggning hos företag inom branschen. Det finns därför möjlighet för företag att certifiera sina verksamheter samt för besiktningsmän och anställa att genomgå utbildningar. Mer information om dessa hittar du på robustfiber.se.
Följande aktörer är med i Robust Fibers förvaltningsråd: Post- och telestyrelsen, Bredbandsforum, EkoT Konsult, Eltel Networks Infranet, Vinnergi , Utsikt Bredband, Edugrade, STF Ingenjörsutbildning AB, GlobalConnect, Jordbruksverket, Telia Infra, Svenska Stadsnätsföreningen och Sveriges Kommuner och Regioner.
Robust fibers anvisningar beskriver de minimikrav som ska gälla när man planerar, projekterar, förlägger eller dokumenterar fibernät.
Anvisningarna beskriver ett antal moment inom exempelvis projektering, förläggningsmetoder i olika markförhållanden, materialval, metoder för att bygga robusta noder, samförläggning och dokumentationsrutiner.
De fungerar som en checklista för dig som planerar eller beställer nät. För dig som är entreprenör och ska bygga näten finns tydliga beskrivningar om hur man förlägger nätet på bästa sätt.
Kraven tydliggör vad som är lägsta godtagbara standard. Många nät byggs utifrån ännu tuffare krav, om beställare och utförare kommer överens om det. Om du hänvisar till branschens anvisningar, förbinder du dig också att följa dem eller ställa högre krav.
För att höja kompetensnivån om Robusta fiberanläggningar på företag och individer så erbjuds certifieringar och utbildningsbevis i olika nivåer.
Att inneha ett Företagscertifikat är en garanti för att en viss kvalitetsnivå uppnås för de som önskar köpa entreprenad och anläggningstjänster av ditt företag. Detta gäller lika mycket entrepenadföretag som stadsnät och operatörer.
Att inneha ett Personcertifikat innebär att du har hög kunskap och kompetens inom ditt området. Certifikat för anläggning fokuserar på förläggning av fiberinfrastruktur, kanalisation, site och noder för fiber.
Certifierad fibertekniker (CFT) fokuserar på själva fiberkabeln och dess arbetsmoment.
Utbildningsbevis anläggning (vit) ger en grundläggande kunskap om hur kanalisation för fiberkabel ska anläggas. Utbildningsbeviset ritkar sig till exempelvis maskinförare och montörer.
Utbildningsbevis terminering vänder sig till personer som jobbar i operatörers noder och siter med att koppla in och patcha fiberkabel. I vissa fall är utbildningsbeviset ett krav för att få utföra arbete hos operatörer och stadsnät.
Via Robust fiber kan man utbilda sig till besiktningsman. På Robust fibers webbplats hittar du även en lista öve de som är godkända besiktniningsmän.