Den 19 december fattade riksdagen beslut om ett nytt totalförsvarsbeslut för perioden 2025-2030.
Post- och telestyrelsen (PTS) kommer inte inleda samråd av förslaget till beslut om reglering på marknaderna för lokalt tillträde till fibernät som ansluter enfamiljshus (marknad 1) före jul 2024 som tidigare aviserats. Planen är nu att kunna göra detta under första kvartalet 2025.
Sverige behöver kraftsamla för att inte halka efter och gå miste om de nyttor som digitaliseringen medför. Genom att hitta synergier och förbättrade tillvägagångssätt kan både statsförvaltningen och digitaliseringsarbetet stärkas. Som ett led i det pågående arbetet ger regeringen Post- och telestyrelsen, PTS, och Myndigheten för digital förvaltning, Digg, i uppdrag att lämna förslag på hur Diggs uppgifter kan överföras till och inordnas i PTS.
I slutet på november ledde civilminister Erik Slottner ett rundabordssamtal med näringslivsaktörer om Sveriges digitala infrastruktur och nationella säkerhet. Inbjudna till samtalet var representanter för de privata företag som ingår i den Nationella telesamverkansgruppen.
Som PTS tidigare har informerat om är den kommande cybersäkerhetslagen försenad och börjar inte gälla förrän under 2025. Men redan nu kommer vissa EU-regler på området att gälla. Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar därför förtydligande information specifikt för tillhandahållare av elektroniska kommunikationsnät- och tjänster om vad som principiellt gäller under övergångsperioden.
Nästan exakt 813 miljoner kronor har vi nu fördelat i bredbandsstöd 2024. 169 av de 314 projekt som ansökte om stöd kommer bygga efterfrågat bredband i glesbygd de närmaste tre åren. 9 146 byggnader handlar det om.
Med fokus på kunderna kommer Tekniska verken vid årsskiftet att samla merparten av koncernens dotterbolag under ett och samma varumärke. Målet är att gemensamt skapa ännu bättre förutsättningar att möta behov från kunder, ägare och näringsliv.
Genom sin tyska partner BMA Networks, har Waystream tecknat ett ramavtal med en tysk operatör som har sitt säte i Niedersachsen i norra Tyskland. En order till ett värde av ca 27 miljoner SEK har inkommit, med start av en mindre leverans i år och resterande löpande under 2025.
Den kommande cybersäkerhetslagen är försenad och börjar inte gälla förrän under 2025. Men redan nu kommer vissa EU-regler på området att gälla. Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar därför förtydligande information om vad som principiellt gäller under övergångsperioden.
I osäkrare tider beslutar nu regeringen att det ska tillföras medel för att stärka den digitala infrastrukturens säkerhet och tillförlitlighet. Njudung Energi är ett stadsnät som redan förberett sig på oförutsedda händelser genom att bygga sitt eget beredskapslager.
Vi tar för givet att våra telenät alltid ska fungera oavsett vad som händer i samhället. Därför behöver det finnas en robust och säker teleinfrastruktur som står pall för alla typer av utmaningar. 190 experter från telekomsektorn övade under två dagar i den stora fältövningen Telö 24. Sveriges digitala ryggrad testades och stärktes.
Marie Johansson är ny vd för Sundbybergs Stadsnät – det kommunala bolaget som bygger ut, driftar och underhåller stadsnätet i Sundbyberg. Marie, som närmast kommer från en roll som vd på startup-företaget Zebware, har ägnat större delen av sin karriär åt produktutveckling och försäljning inom ramen för bland annat bredbandstjänster på bolag som Tele2, Com Hem och Verifone.
Priserna för de vanligaste fasta bredbandsabonnemangen har ökat mer än inflationen under perioden 2018–2023 medan mobilabonnemangen har sjunkit i pris. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport om prisutvecklingen.
Samhällsviktiga verksamheter behöver bli bättre på att säkerställa säker elektronisk kommunikation. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i den risk- och sårbarhetsbedömning som nu lämnas in till MSB och regeringskansliet. PTS bedömer också att långvariga elavbrott är den största risken för elektroniska kommunikationer.
Hur upprätthåller vi driftsäkerheten i stadsnäten under kristider? Hur möter vi samhällets ökade krav på digitalisering? Det är frågor som Umeå Energi och Skellefteå Kraft nu söker svar på med gemensamma krafter.