Den kommande cybersäkerhetslagen är försenad och börjar inte gälla förrän under 2025. Men redan nu kommer vissa EU-regler på området att gälla. Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar därför förtydligande information om vad som principiellt gäller under övergångsperioden.
I osäkrare tider beslutar nu regeringen att det ska tillföras medel för att stärka den digitala infrastrukturens säkerhet och tillförlitlighet. Njudung Energi är ett stadsnät som redan förberett sig på oförutsedda händelser genom att bygga sitt eget beredskapslager.
Vi tar för givet att våra telenät alltid ska fungera oavsett vad som händer i samhället. Därför behöver det finnas en robust och säker teleinfrastruktur som står pall för alla typer av utmaningar. 190 experter från telekomsektorn övade under två dagar i den stora fältövningen Telö 24. Sveriges digitala ryggrad testades och stärktes.
Marie Johansson är ny vd för Sundbybergs Stadsnät – det kommunala bolaget som bygger ut, driftar och underhåller stadsnätet i Sundbyberg. Marie, som närmast kommer från en roll som vd på startup-företaget Zebware, har ägnat större delen av sin karriär åt produktutveckling och försäljning inom ramen för bland annat bredbandstjänster på bolag som Tele2, Com Hem och Verifone.
Priserna för de vanligaste fasta bredbandsabonnemangen har ökat mer än inflationen under perioden 2018–2023 medan mobilabonnemangen har sjunkit i pris. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) rapport om prisutvecklingen.
Samhällsviktiga verksamheter behöver bli bättre på att säkerställa säker elektronisk kommunikation. Det konstaterar Post- och telestyrelsen (PTS) i den risk- och sårbarhetsbedömning som nu lämnas in till MSB och regeringskansliet. PTS bedömer också att långvariga elavbrott är den största risken för elektroniska kommunikationer.
Hur upprätthåller vi driftsäkerheten i stadsnäten under kristider? Hur möter vi samhällets ökade krav på digitalisering? Det är frågor som Umeå Energi och Skellefteå Kraft nu söker svar på med gemensamma krafter.
Regeringen anser att satsningarna för att utveckla och stärka det civila försvaret måste fortsätta att öka. Regeringen avser tillföra ytterligare 2 miljarder kronor 2025 för att stärka det civila försvaret på bred front. Totalt tilldelas det civila försvaret ca 8,5 miljarder kronor under 2025. För 2028 och framåt beräknas de totala utgifterna för civilt försvar uppgå till ca 15 miljarder kronor per år. Detta är en historiskt stor satsning som understryker regeringens prioritering av området.
Läs ansökningsstatistik för bredbandsstödet år 2024. 69 ansökningar kom in och där finns totalt 314 utbyggnadsprojekt. Vi utlyste drygt 800 miljoner kronor i maj 2024. Cirka 1,8 miljarder kronor är totalsumman som föreningar, företag och kommuner har sökt i bredbandsstöd 2024.
För att kostnadseffektivisera och snabba på utbyggnad av nät med mycket hög kapacitet tillsatte regeringen idag en utredning. Målet är att öka digitaliseringen av tillståndsprocesser, korta handläggningstiderna och snabba på processerna för att underlätta för utbyggnad av bredbandsinfrastruktur.
Nu har Överkalix anslutit sig till Stadsnät i Samverkan och är egen stadsnätsoperatör tillsammans med IT Norrbotten.
Övik Energi har beviljats nytt stöd för fortsatt utbyggnad av ortsammanbindande fibernät i kommunen. Utbyggnaden avser Grundsunda till Gideå och Sörböle till Överhörnäs - en total sträckning på sex mil. Utbyggnaden medfinansieras av Tillväxtverket via Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och av Region Västernorrland.
Trots investeringar i bredbandsstöd och 5G-utbyggnad blir det svårt att fullt ut nå regeringens bredbandsmål till 2025. Den bedömningen gör Post- och telestyrelsen (PTS) i sin uppföljning av regeringens bredbandsstrategi.
Coromatic, en del av E.ON-koncernen och den ledande leverantören av robusta lösningar för fysisk infrastruktur i syfte att säkra kontinuerlig strömförsörjning och datakommunikation, har tecknat ett serviceavtal med Bjäre Kraft Bredband. Avtalet innebär att Coromatic ska ansvara för service och underhåll av Bjäre Krafts huvudsajter för stadsnätet, samt vara rådgivare till bolaget när det kommer till att säkra och underhålla driften.
Mia Rolf kommer senast från en roll som Marknadsutvecklare på Wihlborgs där hon tidigare även varit Marknads- och kommunikationschef. Mia har även tidigare varit VD på Ideon Science Park. Mia tillträder tjänsten som VD för Pingday den 12 augusti.
Post- och telestyrelsen (PTS) misstänker att operatörerna Telia och Tele2 inte lever upp till kraven på den information som kunder som ska få i samband med avtal om bredband. PTS underrättar därför operatörerna och begär in yttranden.
Nationella telesamverkansgruppen (NTSG) är en grupp aktörer som sedan 2005 har samarbetat för att stärka Sveriges krisberedskap inom elektronisk kommunikation. Deltagandet i gruppen har varit frivilligt. Den 1 maj 2024 trädde en ny lag i kraft som ger Post- och telestyrelsen (PTS) befogenhet att peka ut aktörer att delta i NTSG.
Den 22 maj håller Post- och telestyrelsen (PTS) ett webbinarium om den kommande cybersäkerhetslagen. Webbinariet riktar sig till de verksamhetsutövare som kan komma att omfattas av PTS sektorsansvar.
PTS har tagit fram en spektrumpolicy som ersätter myndighetens spektrumstrategi från 2014.
Coromatic, en del av E.ON-koncernen och den ledande leverantören av robusta lösningar för kritisk infrastruktur i syfte att säkra kontinuerlig strömförsörjning och datakommunikation, har tecknat ett omfattande avtal med Katrineholms kommunala fastighetsbolag, Katrineholms Fastighets AB (KFAB). Avtalet innebär leverans och service av totalt 13 reservkraftanläggningar under en femårsperiod. Med reservkraften förstärker Katrineholms kommun sin krisberedskap.
Post- och telestyrelsen (PTS) har tagit fram en modell som gör det möjligt att följa upp och prioritera olika insatser för att få fler individer att bli en del av det digitala samhället.
Befolkningstäckningen för 5G-nät ökar snabbt, och under 2023 uppnåddes ett viktigt delmål för bredbandsutbyggnaden. Det visar Post- och telestyrelsens (PTS) mobiltäcknings- och bredbandskartläggning för 2023.
Den 25 april kl. 09.00-10.30 genomför PTS ett informationsmöte om avvecklingen av 2G- och 3G-nät.
Vad händer i vårt närområde om internetförbindelsen till omvärlden går ner? Kan jag fortfarande handla och besöka kommunens hemsida? Svaret är förmodligen nej. För att undersöka hur vi i regionen kan fortsätta använda viktiga tjänster om förbindelsen bryts, samarbetar nu flera ledande aktörer inom projektet "Robust region - ödrift internet". Projektet, som är unikt för Sverige – och kanske hela världen, hade under onsdagen kickoff på Karlstads universitet.
Skellefteå Kraft har valt Waystream som leverantörer av access-switchar när de nu ska uppgradera sitt fibernät till nästa generation. Ordervärdet landar mellan 16-18 MSEK.
De vanligaste klagomålen till PTS handlar om tillgången till elektroniska kommunikationer eller när det blir avbrott i tjänsterna. Det visar PTS årliga sammanställning.
I januari 2025 väntas en ny cybersäkerhetslag träda i kraft. Post- och telestyrelsen (PTS) kommer då bli tillsynsmyndighet över ett antal olika sektorer. PTS bjuder därför in till ett informationsmöte senare i vår.
Brister i rutiner och processen är den vanligaste orsaken till inrapporterade integritetsincidenter. Det visar en sammanställning från Post- och telestyrelsen (PTS). Sammanställningen visar också att antalet säkerhetsincidenter har ökat från föregående år.
Post- och telestyrelsen (PTS) redovisar i en rapport till regeringen sitt arbete med civilt försvar och totalförsvarsplanering under 2023.