När ett tekniskt haveri tidigare i slutet av 2024 slog ut bredbandsinfrastrukturen i stora delar av Västerbotten drabbades tiotalet kommuner, tusentals hushåll och centrala samhällsfunktioner.
Telefoni låg nere, journalsystem blev otillgängliga och flera vårdinstanser fick övergå till papper och penna. Det blev snabbt tydligt hur avgörande den digitala infrastrukturen är för ett fungerande samhälle.
Mitt i detta stod AC-Net, med ansvar för drift och underhåll av den regionala nätstrukturen. Enligt gällande avtal ska felsökning inledas inom 4 timmar från larm. Men tack vare ett snabbt agerande och tätt samarbete med andra aktörer kunde felet inte bara identifieras, utan också åtgärdas redan efter 2 timmar och 45 minuter.
”Vi är stolta över hur snabbt vi kunde mobilisera rätt resurser och hur väl samarbetet fungerade med både Region Västerbotten, kommunerna och nätleverantörerna. Externa parter som Telia och 84 Grams slöt också upp och var behjälpliga. Det var ett enat ingripande i en allvarlig situation.”
– David Lindström, VD vid AC-Net.
Orsaken till haveriet visade sig vara en störning vid en central nod – en felande huvudenhet som på grund av en funktionell bugg orsakade en kedjereaktion av driftproblem genom hela stadsnätsstrukturen.
Samtidigt lyfte krisen också något positivt: samverkansförmågan och viljan att lösa problemet tillsammans. Regionens krisledningsplan aktiverades, Länsstyrelsen förberedde stabsläge och flera leverantörer slöt snabbt upp.
”Det här var ingen övning, det var verkligheten. Men det visade att vår beredskap fungerar, och att nyckelpersoner vet hur man agerar när det gäller. För att upprätthålla samhällskritiska tjänster krävs inte bara teknik, utan framför allt samverkan och rådighet.”
– Ulf Renström, Säkerhetschef på AC-Net.
Krisen gav även insikter om hur sårbart vårt digitala samhälle är – och hur viktigt det är att både testa rutiner och inkludera användare och verksamheter i det förebyggande arbetet.
”Vi har tagit viktiga lärdomar, men också sett en styrka som vi kommer bygga vidare på. Ett robust digitalt samhälle kräver mer än bara fungerande teknik – det kräver samverkan när tekniken fallerar.”
– David Lindström, VD vid AC-Net.
Som en del i det fortsatta arbetet med att stärka robustheten i den digitala infrastrukturen har AC-Net även en viktig roll i uppdraget Motståndskraft och uthållighet (MoU), som drivs av Svenska Stadsnätsföreningen på uppdrag av Post- och telestyrelsen. Inom ramen för detta är AC-Net regional beredskapssamordnare för Västerbotten. Ett uppdrag som syftar till att samordna beredskapsarbetet, höja kompetensen i stadsnäten och säkerställa tillgång till nödvändig utrustning och resurser i kris.