Stadsnätsföreningen

Nytt direktiv för hållbarhetsrapportering - så kan stadsnäten förbereda sig

15 augusti 2024

CSRD är EU:s nya direktiv för hållbarhetsrapportering och som i praktiken jämställs med den finansiella årsredovisningen. Direktivet kommer att omfatta ett stort antal företag, både stora och små, som är verksamma inom EU och innehåller tydligare krav på vad en hållbarhetsredovisning ska innehålla. Men vad innebär egentligen CSRD och i vilken utsträckning kommer stadsnäten att påverkas?

CSRD står för Corporate Sustainability Reporting Directive och ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamheternas sociala och miljömässiga aktiviteter. Direktivet är ett resultat av ramverket den europeiska gröna given som lanserades av EU-kommissionen i december 2019. Ramverket samlar målsättningar, strategier och lagstiftningar som ska bidra till en hållbar omställning i EU där slutmålet är att uppnå klimatneutralitet senast 2050.

Målet med CSRD är att öka transparensen och jämförbarheten av hållbarhetsinformation och på så vis bidra till en mer hållbar och ansvarsfull affärspraxis.

– Syftet med CSRD är att underlätta för företag att rapportera jämförbara, relevanta och väsentliga hållbarhetsdata, vilket i sin tur ger investerare och intressenter bättre insyn i företagens hållbarhetsprestationer och risker. Det skapar också bättre möjligheter att särskilja företags erbjudande på fler sätt än bara pris, utan även utifrån vilket ansvar de tar för sin påverkan på människor och miljö, säger Malin Thorsén, hållbarhetskonsult på Bright Planet.

Ett direktiv kring hållbarhetsrapportering är emellertid inget nytt. Det har funnits en svensk lag kring hållbarhetsrapportering sedan 2017 som är baserad på EU-direktiv.

– Den nuvarande lagen för hållbarhetsrapportering har kritiserats för att vara för vag och otydlig. Därför har EU-kommissionen tagit fram en tydligare och striktare lagstiftning på området, säger Malin Thorsén.

Direktivet CSRD talar om vad man ska rapportera och vilka som omfattas av kraven. För att även göra det tydligt hur man ska rapportera har ett ramverk utvecklats som omsätter direktivet i praktiken. Ramverket går under namnet ESRS, European Sustainability Reporting Standards, och specificerar den information som ett företag ska rapportera om sin väsentliga påverkan, risker och möjligheter i samband med frågor som rör miljö, samhällsansvar och styrning.

CSRD kommer att införas stegvis med start 2024. De företag som berörs först är stora, börsnoterade bolag med över 500 anställda. Från och med 2025 kommer även de företag som sedan tidigare omfattats av lagen om hållbarhetsredovisning att beröras. Slutligen kommer små och medelstora företag som är börsnoterade på EU-reglerade marknader även att omfattas från och med 2026.

Trots att flera stadsnät inte omfattas av direktivet direkt menar Malin Thorsén att många redan påverkas eller kan komma att påverkas indirekt.

– Direktivet ställer krav på att bolagen ska ta ansvar för och rapportera kring hela sin värdekedja. Så om ett stadsnät har kunder som är rapporteringsskyldiga kommer dessa kunder med all sannolikhet att efterfråga hållbarhetsrelaterade uppgifter och data från stadsnätet. Till exempel är det ju vanligt att ett stadsnät ingår i de stora mobiloperatörernas värdekedja. Det kan därför vara en god idé att förbereda sig för att antingen rapportera eller säkerställa att de viktigaste mätetalen och dataunderlagen finns tillgängliga i den egna verksamheten för att inte riskera att
tappa kunder, säger hon.

Det här är en artikel från magasinet Stadsnätet nr. 1 2024.