Höga bränslepriser, ökade kostnader, inflation och höjt ränteläge påverkade år 2023 för Mälarenergi. Effektiviseringar gjordes under året – och fler står på tur. "Det är nödvändigt. Vi behöver hålla en fortsatt hög investeringstakt för både kundernas och klimatets skull", säger Carin Lidman, styrelseordförande.
Efter en omfattande strategisk översyn antog koncernen Mälarenergi en ny vision under 2022 – En värld där vi tillsammans lever och verkar helt utan klimatpåverkan – och har också, i linje med den, fattat beslut om att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid.
– För att klara målet krävs både ny teknik och nära samverkan med kunder, partners och andra aktörer, säger Niklas Gunnar, koncernchef och vd för Mälarenergi AB. Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. Kraven från våra kunder är också mycket tydliga. Det är ont om tid, tempot och takten måste öka.
Enligt ägardirektivet ska Mälarenergi lämna utdelning till ägarna med motsvarande 50 % av resultatet efter finansnetto efter avdrag för schablonskatt, och detta belopp ska uppgå till minst 100 miljoner kronor. 2023 års rörelseresultat för Mälarenergikoncernen blev 473 miljoner kronor. Efter avdrag för finansiella kostnader (räntor) och skatt, är 2023 års resultat 292 miljoner. Utdelningen till ägarna, det vill säga Västerås stadshus AB, blir 145 miljoner kronor.
Trots ett tufft år låg Mälarenergi fortfarande över branschsnittet i kundnöjdhet, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Dessutom visade 2023 års SBI (Sustainable Brand Index), Europas största oberoende varumärkesundersökning inom hållbarhet, att Mälarenergi gjort en stor förflyttning i Västmanlands län. I kategorin ”El & värme” gick Mälarenergi från fjärde till första plats – och sett över hela riket, ansåg Sveriges 16–29-åringar att Mälarenergi är det näst mest hållbara varumärket, efter Vattenfall.
Under 2023 investerade Mälarenergikoncernen för 1014 miljoner kronor, vilket överstiger 2022 års investeringar med 71 miljoner (se faktaruta längre ner på sidan). År 2024 kommer att präglas av både en fortsatt hög investeringstakt och fler effektiviseringar inom Mälarenergi.
– Vi behöver ha fortsatt stort fokus på våra kostnader, säger Niklas Gunnar. För att klara omställningen inom såväl klimat- som energiområdet krävs en hållbar ekonomi som möjliggör investeringar och utveckling på kort och lång sikt. Under 2023 inleddes projektet med att bygga ett batterilager vid Hallstahammars vattenkraftstation och, på sikt, en solcellspark. Vi planerar också för en batteripark vid Kraftvärmeverket. Expansionen av fjärrvärme och fjärrkyla fortsätter, vi förstärker elnätet, bygger mottagningsstationer och undersöker möjligheterna för så kallad CCS-teknik vid Kraftvärmeverket – alltså en teknik för att fånga in och lagra koldioxid.
Carin Lidman instämmer:
– Den tid vi lever i kräver nya lösningar, ny teknik, nya tankar, beteenden och samverkansformer, säger hon. Det är det som Resan mot noll handlar om – att faktiskt agera och att göra det i form av konkreta handlingar.