Stadsnätsföreningen

Ny tjänst ökar tillgängligheten till viktig bredbandsinfrastruktur i Sverige

Svenska Stadsnätsföreningen skriver avtal med företaget Digpro Solutions om att leverera en ny tjänst för branschen som gör det enklare för fibernätsägare att hyra ut sin infrastruktur till mobiloperatörer, fastnätsoperatörer och företag. Tjänsten, CESAR2, bygger på en banbrytande teknologi som med webbaserade digitala kartor snabbt visar tillgänglig infrastruktur eller ger kostnadsförslag på nybyggnation.

PRESSMEDDELANDE 2014-03-11

Stadsnäten har över 50 procent av fiberinfrastrukturen i Sverige och den hyrs ut till många olika aktörer i branschen. Mobiloperatörerna hyr allt mer för att kunna säkra kapaciteten i sina mobilnät. Fastnätsoperatörerna hyr fiber för att kunna leverera sin bredbandstjänster till konsumenter och företag.

Det sker årligen ett stort antal hyresaffärer mellan stadsnäten och operatörerna. Och sedan flera år tillbaka har det funnits en grundläggande branschtjänst, CESAR, som gjort det enklare genom standardiserade avtal och villkor samt en digital portal för förfrågningar.

Med CESAR2 moderniseras portalen genom en banbrytande teknologi som med webbaserade digitala kartor snabbt visar tillgänglig infrastruktur eller ger kostnadsförslag på nybyggnation "Det är bra att vi nu kan göra stadsnäten mer konkurrenskraftiga genom att förenkla och effektivisera deras affärer", säger Svenska Stadsnätsföreningens VD Mikael Ek. Vidare så säger Mikael att "Digpro Solutions vann avtalet i en konkurrensutsatt upphandling och efter ett utvecklingsarbete som pågått i snart två år är vi nu mycket nöjda med hur den slutliga tjänsten blev".

Jonas Jacobsson, VD Digpro Solutions: "Kravställningen från Svenska Stadsnätsföreningen har varit utmanande. CESAR2 är en fantastisk möjlighet för oss att visa telekom-marknaden styrkan med att kombinera maskineriet bakom geografiska inventariesystem med processhantering. Med CESAR2 kommer många att uppleva fördelarna av att ha affärerna geografiskt strukturerade och sökbara i en nationell central lösning. Vi är helt övertygade om att denna tjänst kommer att revolutionera sättet hur man gör affär med infrastruktur."

 

Länk till pressmeddelandet (i Word-format).

Digpro Solutions AB är en innovatör inom geografisk IT och marknadsledande i Skandinavien. Digpro tillhandahåller kartbaserade lösningar för el, telekom, gas, fjärrvärme, vatten samt stat och kommuner som bygger och underhåller olika sorters infrastruktur. Digpro har fler än 70 anställda på fyra olika kontor, där alla arbetar på ett unikt sätt för att göra geografiska data och kartsystem flexibla och effektiva. Läs med om Digpro på www.digpro.se

Kontakt: Jonas Jacobsson, VD, 08 – 506 326 54, jonas.jacobsson@digpro.se

Svenska Stadsnätsföreningen, är en bransch- och intresseorganisation som representerar stadsnät i 180 kommuner och 125 leverantörer av tjänster och utrustning inom bredbandsområdet. Föreningen företräder därmed en majoritet av de aktörer som aktivt investerar i ny modern infrastruktur för bredband i Sverige. För mer information, se www.ssnf.org

Kontakt: Mikael Ek, VD, 070-598 00 05, mikael.ek@ssnf.org